Vanajaveden Opiston kurssimaksujen hyvittämisestä

Vanajaveden Opisto ei ole varautunut etukäteen toimintaehdoissaan pitämättä jääneiden kurssikertojen hyvittämiseen tai kurssimaksujen palauttamiseen ylivoimaisen esteen tilanteissa. Toki koulutuspalvelujen tuottaja voi vedota force majeure -lausekkeeseen, vaikka siitä ei ole nimenomaista mainintaa myyntiehdoissa.

Rehtori Outi Itäluoma on ilmoittanut, että pitkien, syyskaudella alkaneiden kurssien koronaepidemiasta johtuvia pitämättä jääneitä kertoja ei hyvitetä. Ilmoittamisen perusteet eivät ole juridiikkaa, vaan lähinnä estetiikkaa ja vertailevaa kosmetiikkaa. Fakta on, että kurssien peruuntuminen ei ole johtunut VOPn asiakkaista, vaan maan hallituksen määräyksestä. Valtion on korvattava tästä seurannut tulojen menetys. Tämä ei ole opiskelijoiden syytä. Itäluomalla ovat puurot ja vellit sekaisin.

Pitkien kurssien lähiopetus/ohjaus (mm. liikuntaryhmissä) päättyi 16.3.2020 alkaen. Opiston tulisi hyvittää mainittujen kurssien keskeytys. Toiminta päättyi 6-7 viikkoa ennen ohjelmaan merkittyä aikaa. Toimintaohjelmassa 2019-2020 opisto on ilmoittanut kunkin kurssin kohdalla lähiopetuksen tuntimäärän. Jos tunteja on esimerkiksi 30-38 ja epidemian vuoksi 6-7 tuntia on peruutettu, osanottajalta jää saamatta parikymmentä prosenttia ostamastaan opetuksesta/ohjauksesta. Lisäksi peruutuksia on ollut mm. opettajan/ohjaajan sairastumisen johdosta.

Force majeure -juridiikan lisäksi huomautan, että opistolle syntynee perusteetonta etua maksajien kustannuksella, koska palkka- ja vuokrakuluissa tullee säästöjä. Tuntiopettajille tuskin maksetaan koronaepidemian aiheuttaman keskeytyksen ajalta.

Opiston pitää välittömästi viran puolesta ilmoittaa julkisesti kurssien keskeytyksien hyvittämisperiaatteet. Käytännössä nyt ainoa mahdollinen hyvitystapa lienee rahakorvaus.

Hämeenlinnan Liikuntahallit Oy on lähes kaksi kuukautta sitten hoitanut hyvitykset asiakkailleen peruuntuneen maksullisen kurssitoiminnan osalta. Tämä on fiksua ja rehtiä toimintaa!

Leo Leppänen

Jätä kommentti

css.php