ASUKKAIDEN KUULEMINEN 9.1.2020 LINNANPUISTON MELLAKASTA

Muutama viikko sitten Westside Events Oy jakoi postiluukuista lappusia, joilla se kutsuu Linnanpuiston lähitalojen asukkaita Mellakka Festival 2020 -tapahtuman kuulemistilaisuuteen torstaina 9.1.2020 klo 18 Business Parkissa (osoite Raatihuoneenkatu 21). Yhtiö pyytää ennakkoon ilmoittamaan osallistumisesta.

Viranomaiset eivät liene vielä päättäneet yhdestäkään asiasta, joka liittyy Mellakan järjestämiseen Linnanpuistossa. Jätettyään hakemuksen Hämeenlinnan lupatarkastajalle aluevarauksesta Westside Events Oy ryhtyi välittömästi markkinoimaan festaria ja myymään pääsylippuja sinne. Näillä näkymin kaupungin lupatarkastaja tekee päätöksensä 2-3 kuukauden kuluttua.

Linnanpuiston lähiseudun asukkaiden näkökulmasta viime kesänä Mellakan järjestelyt epäonnistuivat totaalisesti festivaalialueen tuntumassa. Nyt suunnitelmista järjestetään ensimmäisen kerran julkinen kuulemistilaisuus. Mutta, mutta: Tilaisuuden järjestäjä on festarin järjestäjä. Hyvä näinkin. Kuitenkin valmistelu olisi laadukkaampaa, jos kaupunki hoitaisi julkisen kuulemisen ja kutsuisi paikalle myös viranomaisten edustajia.

Westside Events Oy järjestänee kuulemisen lupatarkastaja Jani Mantereen toivomuksesta. Itse asiassa hänen olisi pitänyt itse organisoida tämä tilaisuus. Toivottavasti paikalle saapuu viranomaisten edustajia. Silloin asukkaat saisivat tietoa esimerkiksi, mitä poliisissa ajatellaan Mellakkaa koskevista suunnitelmista.

Retorinen välikysymys: Onko nyt tarkoituksena vain kuulla kaupunkilaisia, muttei kuunnella heitä?

Kävin ennen joulua Mantereen juttusilla. Hän empi osallistumista kuulemistilaisuuteen. Minulle ei selvinnyt täsmälleen miksi näin. Ehkä hän pelkää tulevansa jollakin tavalla ”esteelliseksi” toimialaansa kuuluvan luvan käsittelyssä. Jos syy on tämä, Mantere on pihalla voimassa olevista säännöksistä. Tietojen hankkiminen tahoilta, joita päätös koskee, ei tee virkamiestä esteelliseksi.

Minusta isot ”Wirtsarockit” kuuluvat kaupungin strategiasta poiketen Kantolan tapahtumapuistoon. Mutta tietyin ehdoin Wanaja Festival ja Mellakka Festival on mahdollista toteuttaa isommin lähialueiden asukkaita häiritsemättä myös Linnanpuistossa.

Tämä ilmeisesti edellyttäisi ensin kaupungilta pientä investointia, jotta raskaat festarirekat voidaan ajaa puiston eteläosaan. Kaupungin tulisi vaatia, että järjestäjän on sijoitettava tilapäiset esiintymislavat mainitulle alueelle ja äänentoistolaitteet on suunnattava lavoilta pohjoiseen eli linnaan päin. Yleisön sisääntulo festarille pitäisi kanavoida puiston pohjoisosasta. Yleisön kulkua estävä aita etelässä tulisi pystyttää Niittykadun jalkakäytävän sijasta Koulukadun jalkakäytävälle.

Järjestyksenvalvojia lähialueilla tarvittaisiin aikaisempaa enemmän. He estäisivät mm. talojen tuntumassa yleisön ryypiskelyn, huumeiden käytön, mellakoinnin ja virtsaamisen. Talojen vieressä tulisi olla jatkuvasti 1-3 valvojaa. Näin omaisuusvahingot (=rikokset) vähenisivät oleellisesti.

Leo Leppänen

3 kommenttia artikkeliin “ASUKKAIDEN KUULEMINEN 9.1.2020 LINNANPUISTON MELLAKASTA”
 1. Eero Heikkinen sanoo:

  En ole ollut, enkä ole, enkä tule olemaan festariväkeä. Mutta kiinnostaa varmaan monia, miten eilisessä infossa meni. En ymmärrä kaupungin satsausta Kantolaankaan, mutta se on juuri tällaisia tilaisuuksia varten rakennettu. Linnanpuistoon saattaisi sopia linnan historiaa kuvaavia tapahtumia.

  Lähitaloille ainakin 10 % lipputuloista päältä olisi kohtuullista. Korvauksena kotirauhasta jne.

 2. Leo Leppänen sanoo:

  Moro!

  Heti Mellakka 2019:n jälkeen vaadin, että asukkaiden kuuleminen Mellakka 2020:n valmisteluista on järjestettävä mahdollisimman pian.

  Viestini meni perille. Kuuleminen järjestettiin riittävän ajoissa, muttei jostakin syystä järjestämisluvan myöntäjän eli lupatarkastajan toimesta.

  Tilaisuudessa oli paikalla kolme Westside Events Oy:n ja kolme kaupunki-konsernin edustajaa sekä noin 10 Linnanpuiston lähialueen asukasta.

  Järjestäjän (yhtiön) pääedustaja ilmoitti, että jatkosuunnittelussa otetaan melko pitkälle huomioon minun ja muiden tilaisuudessa esittämät toiveet. Vaatimusten hylkäyksiä (esimerkiksi aidoituksen lisäämistä) perusteltiin pääasiassa taloussyillä.

  Ihmettelen, että lupatarkastaja Jani Mantere asettui kaikessa Westside Events Oy:n kannalle. Juridisesti olisi ollut vähintään rehtiä, että järjestämisluvan myöntäjä lähinnä vain kuuntelee. Nyt Mantere vetosi itse asiassa lähes aina, mitä hän oli jo päättänyt myöntäessään suullisen luvan festarille ennen lisäinformaation hankkimista (kuten ennen eri tahojen kuulemista). Huom. suullisen luvan. Sellaiseen hänellä ei ole edes laillista oikeutta!

  Olen jo tilannut kopiot lopullisesta järjestäjän lupahakemuksesta sekä siitä hankittavista lausunnoista ja laadittavista selvityksistä. Jos joku asiakirja on lupatarkastajan mielestä ei-julkinen tai salassa pidettävä, hänen on ilmoitettava minulle perustelut lainkohtineen. Lähetin hänelle tästäkin vaatimuksen.

  Myöhemmin tarvittaessa tilaan lupatarkastajan kirjallisen päätöksen ja toimitan siitä muutoshakemuksen (oikaisuvaatimuksen) ao. kaupungin lautakunnalle.

  Olen valmis viemään jutun ”tappiin” saakka! Tähän mennessä olen hävinnyt hyvin harvoin hoitamani lukuisat jutut.

  Leo Leppänen

 3. Eero Heikkinen sanoo:

  Hyvä. Järjestys se olla pitää.

Jätä kommentti

css.php