ASUKKAIDEN KUULEMINEN 9.1.2020 LINNANPUISTON MELLAKASTA

Muutama viikko sitten Westside Events Oy jakoi postiluukuista lappusia, joilla se kutsuu Linnanpuiston lähitalojen asukkaita Mellakka Festival 2020 -tapahtuman kuulemistilaisuuteen torstaina 9.1.2020 klo 18 Business Parkissa (osoite Raatihuoneenkatu 21). Yhtiö pyytää ennakkoon ilmoittamaan osallistumisesta.

Viranomaiset eivät liene vielä päättäneet yhdestäkään asiasta, joka liittyy Mellakan järjestämiseen Linnanpuistossa. Jätettyään hakemuksen Hämeenlinnan lupatarkastajalle aluevarauksesta Westside Events Oy ryhtyi välittömästi markkinoimaan festaria ja myymään pääsylippuja sinne. Näillä näkymin kaupungin lupatarkastaja tekee päätöksensä 2-3 kuukauden kuluttua.

Linnanpuiston lähiseudun asukkaiden näkökulmasta viime kesänä Mellakan järjestelyt epäonnistuivat totaalisesti festivaalialueen tuntumassa. Nyt suunnitelmista järjestetään ensimmäisen kerran julkinen kuulemistilaisuus. Mutta, mutta: Tilaisuuden järjestäjä on festarin järjestäjä. Hyvä näinkin. Kuitenkin valmistelu olisi laadukkaampaa, jos kaupunki hoitaisi julkisen kuulemisen ja kutsuisi paikalle myös viranomaisten edustajia.

Westside Events Oy järjestänee kuulemisen lupatarkastaja Jani Mantereen toivomuksesta. Itse asiassa hänen olisi pitänyt itse organisoida tämä tilaisuus. Toivottavasti paikalle saapuu viranomaisten edustajia. Silloin asukkaat saisivat tietoa esimerkiksi, mitä poliisissa ajatellaan Mellakkaa koskevista suunnitelmista.

Retorinen välikysymys: Onko nyt tarkoituksena vain kuulla kaupunkilaisia, muttei kuunnella heitä?

Kävin ennen joulua Mantereen juttusilla. Hän empi osallistumista kuulemistilaisuuteen. Minulle ei selvinnyt täsmälleen miksi näin. Ehkä hän pelkää tulevansa jollakin tavalla ”esteelliseksi” toimialaansa kuuluvan luvan käsittelyssä. Jos syy on tämä, Mantere on pihalla voimassa olevista säännöksistä. Tietojen hankkiminen tahoilta, joita päätös koskee, ei tee virkamiestä esteelliseksi.

Minusta isot ”Wirtsarockit” kuuluvat kaupungin strategiasta poiketen Kantolan tapahtumapuistoon. Mutta tietyin ehdoin Wanaja Festival ja Mellakka Festival on mahdollista toteuttaa isommin lähialueiden asukkaita häiritsemättä myös Linnanpuistossa.

Tämä ilmeisesti edellyttäisi ensin kaupungilta pientä investointia, jotta raskaat festarirekat voidaan ajaa puiston eteläosaan. Kaupungin tulisi vaatia, että järjestäjän on sijoitettava tilapäiset esiintymislavat mainitulle alueelle ja äänentoistolaitteet on suunnattava lavoilta pohjoiseen eli linnaan päin. Yleisön sisääntulo festarille pitäisi kanavoida puiston pohjoisosasta. Yleisön kulkua estävä aita etelässä tulisi pystyttää Niittykadun jalkakäytävän sijasta Koulukadun jalkakäytävälle.

Järjestyksenvalvojia lähialueilla tarvittaisiin aikaisempaa enemmän. He estäisivät mm. talojen tuntumassa yleisön ryypiskelyn, huumeiden käytön, mellakoinnin ja virtsaamisen. Talojen vieressä tulisi olla jatkuvasti 1-3 valvojaa. Näin omaisuusvahingot (=rikokset) vähenisivät oleellisesti.

Leo Leppänen

9 kommenttia artikkeliin “ASUKKAIDEN KUULEMINEN 9.1.2020 LINNANPUISTON MELLAKASTA”
 1. Eero Heikkinen sanoo:

  En ole ollut, enkä ole, enkä tule olemaan festariväkeä. Mutta kiinnostaa varmaan monia, miten eilisessä infossa meni. En ymmärrä kaupungin satsausta Kantolaankaan, mutta se on juuri tällaisia tilaisuuksia varten rakennettu. Linnanpuistoon saattaisi sopia linnan historiaa kuvaavia tapahtumia.

  Lähitaloille ainakin 10 % lipputuloista päältä olisi kohtuullista. Korvauksena kotirauhasta jne.

 2. Leo Leppänen sanoo:

  Moro!

  Heti Mellakka 2019:n jälkeen vaadin, että asukkaiden kuuleminen Mellakka 2020:n valmisteluista on järjestettävä mahdollisimman pian.

  Viestini meni perille. Kuuleminen järjestettiin riittävän ajoissa, muttei jostakin syystä järjestämisluvan myöntäjän eli lupatarkastajan toimesta.

  Tilaisuudessa oli paikalla kolme Westside Events Oy:n ja kolme kaupunki-konsernin edustajaa sekä noin 10 Linnanpuiston lähialueen asukasta.

  Järjestäjän (yhtiön) pääedustaja ilmoitti, että jatkosuunnittelussa otetaan melko pitkälle huomioon minun ja muiden tilaisuudessa esittämät toiveet. Vaatimusten hylkäyksiä (esimerkiksi aidoituksen lisäämistä) perusteltiin pääasiassa taloussyillä.

  Ihmettelen, että lupatarkastaja Jani Mantere asettui kaikessa Westside Events Oy:n kannalle. Juridisesti olisi ollut vähintään rehtiä, että järjestämisluvan myöntäjä lähinnä vain kuuntelee. Nyt Mantere vetosi itse asiassa lähes aina, mitä hän oli jo päättänyt myöntäessään suullisen luvan festarille ennen lisäinformaation hankkimista (kuten ennen eri tahojen kuulemista). Huom. suullisen luvan. Sellaiseen hänellä ei ole edes laillista oikeutta!

  Olen jo tilannut kopiot lopullisesta järjestäjän lupahakemuksesta sekä siitä hankittavista lausunnoista ja laadittavista selvityksistä. Jos joku asiakirja on lupatarkastajan mielestä ei-julkinen tai salassa pidettävä, hänen on ilmoitettava minulle perustelut lainkohtineen. Lähetin hänelle tästäkin vaatimuksen.

  Myöhemmin tarvittaessa tilaan lupatarkastajan kirjallisen päätöksen ja toimitan siitä muutoshakemuksen (oikaisuvaatimuksen) ao. kaupungin lautakunnalle.

  Olen valmis viemään jutun ”tappiin” saakka! Tähän mennessä olen hävinnyt hyvin harvoin hoitamani lukuisat jutut.

  Leo Leppänen

 3. Eero Heikkinen sanoo:

  Hyvä. Järjestys se olla pitää.

 4. Tapani Virtanen sanoo:

  Itse olen festareilla käynyt, eikä siellä kukaan ole mitään ulostanut missään kadulla. Nämä sun kirjoitukset on aivan täyttä hevonpaskaa. Ei todellakaan asiallista toimintaa tälläinen mustamaalaaminen.

 5. Tapani Virtanen sanoo:

  Luuletko että jotakuta kiinnostaa tollaisen valittajavaarin hourailut? Kyllä tosiasia on, että nämä tapahtumat tulevat olemaan Linnanpuistossa vielä pitkään sen jälkeen kun sinä Leo olet pierryt viimeiset pierusi. Hyväksy se, ja ala tukemaan nuorisoa, äläkä aiheuta enempää harmia kaupungille häiriköinnilläsi.

 6. Eero Heikkinen sanoo:

  Aika mielenkiintoisia kommentteja. Mihin tarkoitukseen tapahtumapuisto tehtiin. Sekin ilmeisesti virheinvestointi. Kaupungilla olisi tärkeämpiäkin rahakohteita. Hämeenlinnalla on ilmeisesi aikoinaan ollut selvä kuva itsestään ja toiminnot on tehty siihen kuvaan sopiviksi.

  Nyt ollaan hakusessa, monessakin suhteessa. Näkemys ja kokemuskin on kadoksissa. Kokeillaan jahko tämä temppu vetäisi. Yleensä ei vedä. Jos haluaa kauppungin isät ja äidit hakea jostain mallia, suosittelen käyntiä Puolangalla. Siellä eivät pessimistit ole pettyneet. Mutta sieltä voisi saada rohkeutta ja omaperäisyyttä matkimisen sijaan.

 7. Leo Leppänen sanoo:

  Tapio Virtasen kommenttien johdosta totean seuraavan.

  Viime kesänä järjestetyn Mellakan aikana festarialueen lähiseudulla yleisö käytti huumeita, virtsasi yleisilla paikoilla ja talojen tonteilla sekä teki monenlaista vahinkoa kaupungin, talojen ja asukkaiden omaisuudelle. Tästä on ollut kirjoituksia paikallisessa mediassa. Paskomisesta kadulle minulla ei ole näyttöä, mutta kylläkin talomme ja naapurin tontille. Eräs naapurini keräsi festarin jälkeen huumeneuloja asuntonsa ikkunoiden tuntumasta. Tietojeni mukaan poliisi vastusti Mellakan järjestämistä Linnanpuistossa.

  Westside Events Oy ja kaupungin lupatarkastaja ovat tunnustaneet, että Mellakan järjestelyissä oli puutteita ja kehitettävää. Viittaan mm. käyntiini lupatarkastajan luona 18.12.2019 ja asukkaiden kuulemistilaisuuteen 9.1.2020.

  Itse en vastusta Mellakan järjestämistä Linnanpuistossa. Mutta festariin liittyvät järjestelyt pitää hoitaa paljon paremmin. Olen toimittanut niistä esityksen kaupungille ja ohjelmatoimistolle.

  Suosittelen Tapio Virtasta ottamaan asioista selvää ennen kuin julkaisee sivustolleni alatyylisiä kirjoituksia, joita tällä kertaa en kuitenkan poista.

  Ystävällisin terveisin
  Leo Leppänen

 8. Tapani Virtanen sanoo:

  Itseasiassa Poliisi on todennut sivuillaan 28 heinäkuuta 2019: ”Hämeenlinnassa järjestetty Mellakka-festival on paketissa. Suuremmilta järjestyshäiriöiltä vältyttiin ja festarit sujui poliisin näkökulmasta melko rauhallisesti. Säilöön vietiin alle kymmenen henkilöä ja alueelta poistettiin muutamia.”

  Mutta sinulle ei taida olla totuudella mitään väliä, kunhan se vain palvelee sinun omaa näkemystäsi asioista ja saat yllytettyä ihmisiä näitä tapahtumia vastaan?

  Alatyylinen kommenttini on vastakaikua sinun perättömille höpinöillesi. Niin metsä vastaa kun sinne huudetaan. Rauhoitu nyt hyvä mies pikkusen äläkä ole niin katkera. Alkaa jo muita keskustan asukkeja hävettämään tuollainen sekoilu ja ainainen valitus.

 9. Leo Leppänen sanoo:

  Mellakan tuotantopäällikkö-promoottori Tom Kangas ilmoitti 19.2.2020 Hämeen Sanomissa muutoksista, joilla ensi kesänä pyritään vähentämään lähitienoon asukkaiden valitusten määrää. Hän kertoi myös, että 9.1.2020 järjestettyyn kuulemistilaisuuteen osallistui alle 10 asukasta ja että poliisi tiedotti viime vuoden Mellakan sujuneen melko rauhallisesti. Ensi kesän kaksipäiväisen festarin kävijätavoite on 13 000.

  Lupatarkastaja Jani Mantere tehnee Linnanpuiston käyttämisestä lupapäätöksen kuluvan helmikuun aikana.

  Kuulemistilaisuuteen osallistuneiden asukkaiden määrä ei ollut suuri. Mutta on huomattava, että henkilöt edustivat paljon isompaa joukkoa. Minä käytin siellä rivitalomme viiden huoneiston puhevaltaa. Ymmärsin niin, että paikalla oli muitakin, jotka esiintyivät vastaavalla tavalla. Moni ei halua tulla tällaiseen tilaisuuteen eri syistä.

  Poliisin tiedotus viime kesän Mellakan kulusta ainakin Linnanpuiston lähitienoon osalta on täysin virheellinen. Siellä poliisia ei käytännössä näkynyt lainkaan. Esimerkiksi Kustaa III:n kadun puistoalueilla rikottiin jatkuvasti voimassa olevia säädöksiä ja määräyksiä. Yleisö käytti huumeita, virtsasi talojen pihoille, vahingoitti taloyhtiöiden ja niiden asukkaiden omaisuutta, häritsi useiden kotirauhaa klo 24 jälkeen monta tuntia sekä käyttäytyi uhkaavasti, kun asukas pyysi siirtymään ikkunoiden tuntumasta muualle juhlimaan.

  Tapani Virtasenkin on nyt syytä epäillä poliisin tiedotuksen luotettavuutta. Yllä mainitsemani asiat ovat faktoja.

  Tom Kangas kehoitti Hämeen Sanomissa asukkaita keskittymään lietsomisen sijasta faktoihin. Tähän totean. Westside Events Oy:n tiedotus viime kesän Mellakan järjestelyjen onnistumisesta Linnanpuiston lähitienoolla oli täyttä ”puppua”. Ammattilainen ottaa ensin selvää asioista ja vasta sen jälkeen tiedottaa. Valitettavasti näin ei tapahtunut. Tämä lisäsi asukkkaiden ärtymystä.

Jätä kommentti

css.php