MELLAKASTA KAUPUNGILLE VUOKRAA PERÄTI 1.575€!

Westside Events Oy järjesti Mellakka Festivalin Linnanpuistossa 23.–29.7.2019. Kyseessä oli kaksipäiväinen tapahtuma 26.–27.7.2019. Alueen rakentaminen suoritettiin 23.–25.7.2019 ja purkutyöt 28.–29.7.2019.

Mellakan järjestämisehdot

Kaupungin lupatarkastaja päätti 28.6.2019 vuokraus-, liikennejärjestely-, liikenteenohjaus- ym. ehdoista. Mellakan järjestäjällä oli oikeus käyttää pääosaa Linnanpuistosta festivaali- ja leirintäalueena sekä sulkea pois yleisestä käytöstä mm. rantareitin Linnanpuiston osalta ja Kustaa III:n kadun välillä Hämeen linna – Niittykatu. Järjestäjä oli velvollinen varustamaan vain melko suppean alueen aidoin. Päätökseen sisältyi myös Linnanpuistosta ja katualueesta perittävä vuokra 1.575€ (sis. alv 24 %) sekä lupahakemuksen käsittelymaksu (40€, alv 0 %). Summat perustuivat kaupunginvaltuuston 9.12.2013 vahvistamaan taksaan.

Järjestäjä suoritti kaupungille 8.000€:n takuusumman velvoitteiden vakuudeksi.

Mitättömän pieni vuokra

Olen esittänyt voimakasta kritiikkiä Mellakan järjestämisehdoista Hämeen Sanomissa 2.8.2019 ja Kaupunkiuutisissa 28.8.2019 julkaistuissa mielipidekirjoituksissa. Nyt on alueiden käytöstä perityn vuokran vuoro. Kritiikin kärki kohdistuu virkamiesjohtoon ja kaupunginhallitukseen, jotka eivät ole huolehtineet edellä mainitun, yli 5 vuotta vanhan taksan saattamisesta ajan tasalle. Ei ole ihme, että Mellakka halutaan jatkossakin järjestää Linnanpuistossa. Lepsujen järjestämisehtojen lisäksi vuokra oli mitättömän pieni.

Westside Events Oy on kaupallisella viihdealalla toimiva, maksimaaliseen voittoon pyrkivä yritys. Mellakassa oli 2018 sadekelillä 7000–8000 kävijää. Tänä vuonna ilmeisesti yli 10000. Ei ollut tästä maailmasta, kun kaupungin kassaan kilahti reilu tonni Linnanpuiston alueesta vuokraa. Summaan sisältyi järjestäjän tarvitsema sähkö ja vesi sekä oikeus vuokrata asiakkaille noin 500 majoituspaikkaa teltoissa.

Paljonko aiheutui kuluja esimerkiksi siitä, kun juopunut ja huumaantunut festarikansa vahingoitti kaupungin omaisuutta Linnanpuiston lähiseudulla ja muuallakin? Mikä on kaupungin talousjohtajan arvaus?

Paljonko olisi ollut Kantolan tapahtumapuiston vuokra?

Veikkaan, että kaupungin omistama Linnan Kehitys Oy olisi perinyt vuokraa vähintään 50.000€, jos kaksipäiväinen Mellakka olisi järjestetty Kantolan tapahtumapuistossa. Valitettavasti yhtiö ei anna tietoja vuokristaan sopimussalaisuuksiin vedoten.

Kaupunginvaltuuston tulisi määritellä, millaisia tapahtumia saa järjestää Linnanpuistossa.

Leo Leppänen

5 kommenttia artikkeliin “MELLAKASTA KAUPUNGILLE VUOKRAA PERÄTI 1.575€!”
 1. Erkki Strömberg sanoo:

  Onnitten Leo!

  Alat vähitellen hiffata mikä on tän kaupungin meininki!

  Ystävyydellä Erkki

 2. Leo Leppänen sanoo:

  Olen lähettänyt 29.8.2019 yllä olevan kirjoitukseni Hämeen Sanomille ja Hämeenlinnan Kaupunkiuutisille. Kumpikaan lehti ei ole julkaissut sitä mielipidesivustolla. Eivätkä toimitukset ole pyytäneet lyhentämään tekstiä.

  Lisäksi olen lähettänyt 6.9.2019 Hämeen Sanomien mielipidesivustolle seuraavan tekstiviestin:
  ”Mellakasta 23.-29.7. kaupunki peri vuokraa 1.575€ (sis. alv 24%). Summaan sisältyvät korvaus festivaali-, leirintä- ja katualueista, sähkö, vesi sekä organisaation mittava työpanos. Lepsujen järjestämisehtojen lisäksi vuokra oli mitättömän pieni. Leo Leppänen”
  Lehti ei ole julkaissut tätäkään tekstiä.

 3. Erkki Strömberg sanoo:

  Hyvä Leo!

  Lähetäppäs kokeeksi juttusi paikallislehti Keski-Hämeeseen. Mukaan voit liittää perusteluksi julkaisuun jotta sitä ei mainitsemissasi lehdissä ole julkaistu.
  Kattotaan miten käy!

 4. Hannu Hampton sanoo:

  ”juopunut ja huumaantunut festarikansa vahingoitti kaupungin omaisuutta Linnanpuiston lähiseudulla ja muuallakin” Miksi Leppänen kirjoitat valheellista paskaa? Mitään ei ole hajotettu, ja festivaali toi kaupungin elinkeinoelämälle yli miljoona euroa rahaa. Valehtelu on rumaa, ja siitä joutuu helvettiin. Älä ole katkera vanha pieru.

 5. Leo Leppänen sanoo:

  Mellakan aikana esimerkiksi Kustaa III:n kadun varrella puistot välillä Koulukatu-Niittykatu olivat yleisiä vessoja. Siellä juopoteltiin ja käytettiin huumeita. Festariyleisö mekkaloi äänekkäästi alueella aamuyöhön asti. Lisäksi pihoilla käytiin virtsaamassa sekä töhrimässä ja rikkomassa taloyhtiöiden ja asukkaiden omaisuutta.

  Asun Linnanpuiston tuntumassa ja olin festarin aikana kotona. Näin ja kuulin, mitä tapahtui ympäristössä. Hämeen Sanomissa oli 31.7.2019 iso juttu, jossa kerrottiin, että lähialueiden asukkaat ovat valittaneet roskaamisesta, melusta ja yleisön käytöksestä. Eräs puiston lähellä asuva henkilö ilmoitti olleensa matkoilla festarin aikana. Palattuaan kotiin hän järkyttyi. Kustaa III:n katu ja sen lähistö oli täynnä tupakantumppeja, mällipusseja sekä huumeruiskuja.

  Tuskinpa Mellakka toi rahaa kaupungin elinkeinoelämälle yli miljoona euroa. Luulen, että iso osa festarirahoista siirtyi kaupungin ulkopuolelle. Toki paikallisten yritysten liikevaihto kasvoi. Tuskin kaupungin perimä vuokra (1.575€) kattoi esimerkiksi yleisön aiheuttamia vahinkoja ja muita kuluja keskustan yleisillä alueilla.

  Mikään taho ei liene korvannut taloyhtiöille ja asukkaille aiheutuneita siivous- ja korjauskuluja.

  Mukavaa joulun odotusta Hannu Hamptonille! Älä ammu puskista. Kommentoi seuraavan kerran omalla nimellä.

Jätä kommentti

css.php