Mellakka Festival

Vuoden 2019 Mellakkaan liittyvä järjestyksen valvonta petti totaalisesti Hämeenlinnan Linnanpuiston lähialueella.

Pihoilla, puistoissa ja katujen varsilla virtsattiin, oksenneltiin ja ulostettiin. Omaisuutta vahingoitettiin ja anastettiin. Liikennemerkki kaadettiin. Talojen vierustoilla nautittiin eväiden lisäksi alkoholia ja huumeita. Autoja pysäköitiin lainvastaisesti. Asuntojen ikkunoiden tuntumassa metelöitiin ja pidettiin kokouksia vielä klo 24 jälkeenkin. Huomautuksia tehneille asukkaille huudeltiin törkeyksiä.

En nähnyt Niittykadulla, Linnankadulla, Kustaa III:n kadulla ja Koulukadulla sekä niihin liittyvillä yleisillä alueilla yhtään järjestyksen valvojaa, vaikka olin kotona festarin ajan ja kävin silloin ulkona useita kertoja asioilla ja pyörälenkillä. Poliisi lienee poikennut seudulla silloin tällöin.

 ”Lappuliisojakaan” festari ei ilmeisesti kiinnostanut, koska en nähnyt heiltä ”viestejä” väärin pysäköityjen autojen ikkunoissa. Hienoa, kaupunki-konserni järjesti nyt ilmaisen pysäköinnin laittomillekin paikoille!

Jumputus ja jytinä esiintymislavoilta kuuluivat kovaa jopa kilometrin päässä Linnanpuistossa, puhumattakaan lähialueesta. Jouduin Kustaa III:n kadun varrella laittamaan TV:n äänen normaalia huomattavasti kovemmalle, jotta kuulin siitä puheen kunnolla.

Epäilen, että melulupaa ja muita melua koskevia määräyksiä rikottiin. Valvoiko kaupunki esimerkiksi pistokokein melulupaa hip-hop-esitysten aikana myöhään illalla?

Toivottavasti huumevälineet (ruiskut ja neulat) on jo kerätty talteen. Alueella liikkuu päivittäin paljon mm. koirien ulkoiluttajia.

Ihmettelen, miten tällaisilla ehdoilla kaupunki on luovuttanut festaripaikan Linnanpuistosta.

Joku viranhaltija on vuokrannut maa-alueen festarin käyttöön, mutta hän ei ole riittävästi varmistanut lähiseudun turvallisuutta. Ei siihen liittyviä asioita pidä jättää pelkästään poliisin ja pelastusviranomaisen vastuulle. Tehtävän hoitamiseen tulee sopimuksessa järjestäjältä vaatia runsaasti resursseja (valvojia ja rahaa). Poliisilla on erittäin niukasti henkilöstöä lähiseudun turvallisuudesta huolehtimiseen.

Tiedän muutaman henkilön poistuneen festarin ajaksi asunnostaan mm. odotettavissa olevan melun ja häiriökäyttäytymisen vuoksi.

Wanaja Festival 2019 oli lähiseudun asukkaiden kannalta järjestelyiltään huomattavasti paremmin hoidettu kuin Mellakka Festival.

Kehittämisehdotuksia

Jos Mellakka järjestetään ensi kesänä Linnanpuistossa, virkamiesten ja kunnallispoliitikkojen on syytä ottaa opiksi tämän vuoden virheistä. Nyt Westside Events veti heitä narusta kuin pässejä.

Seuraavassa muutamia ehdotuksia kaupungille ja järjestäjälle:

 1. Sisääntulotoiminnot (sisäänkäynti) festarialueelle on järjestettävä Tampereentieltä Brahenkadun risteyksen kohdalta ja Kustaa III:n katua pitkin Linnanpuiston pohjoispuolelta.
 2. Esiintymisrakennelmat (lavat) on sijoitettava Linnanpuiston eteläosaan, jolloin ne aukeavat pohjoiseen eli linnan suuntaan.
 3. Melulupa sekä aitaukset ja muut keskeiset fyysiset järjestelyt on valmisteltava yhteistyössä Linnanpuiston lähialueen talojen omistajien kanssa. Kaupungin on järjestettävä näistä asioista neuvottelu, johon kutsutaan edellä mainittujen tahojen lisäksi festarin järjestäjä sekä päättävät ja valvovat viranomaiset. Aitauksien rakentamisessa voisi ottaa oppia kuluvan vuoden Wanaja Festivalista. Silloin mm. bassoäänistä johtuva melukin kantautui lähiseudulle vaimeampana.
 4. Järjestyksen valvojia on oltava varsinaisen festarialueen ulkopuolella vähintään 200-300 metrin säteellä niillä kaduilla ja yleisillä alueilla, joilla yleisö liikkuu ja oleskelee ennen ja jälkeen konserttien sekä niiden aikana.

Kaupungin on toimittava Linnanpuiston vuokrauksessa niin, ettei kenenkään lähiseudun asukkaan tarvitse kärsiä kohtuuttomasti melusta ja häiriökäyttäytymisestä. Asukkaiden pitää voida asua lähes normaalisti myös rockfestarin aikana.

Yleensä ei ole tahoa, joka korvaa festariyleisön aiheuttamat taloudelliset vahingot. Yleisön valvonta ei kuulu asukkaille. Siksi rockfestareissa tarvitaan paljon järjestyksen valvojia.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) ilmoitti 30.7.2019 minulle sähköpostitse, että meidän on opeteltava tätä yhdessä oloa tapahtumien kanssa. Heitän hänelle seuraavan vastakommentin: Kaupungin organisaation on osattava tehdä huomattavasti paremmin Linnanpuiston rockfestareihin liittyvät päätökset ja sopimukset. Niiden laatuun on saatava parannus.

On helppo heitellä ilmavia tekstejä, joissa on vain sanoja mutta vain nimeksi substanssia. Vastakommenttiini sisältyy asian ydin. Vaadin kaupungin hallinnossa asukkaiden kuulemista ja kuuntelemista herkällä korvalla, luetun ymmärtämistä mediassa sekä järjen käyttöä valmistelussa ja päätöksenteossa. Hallinto on asukkaita varten.

On hyvin merkillistä, että päättäjät eivät osaa tai halua ratkaista rockfestareiden asukkaille aiheuttamia ongelmia tai huomattavasti vähentää niitä, vaikka samat teemat ovat olleet esillä mediassa joka vuosi.

Lopuksi

Wanaja Festival ja Mellakka Festival tulisi järjestää Kantolan tapahtuma-alueella, joka on hankittu ja rakennettu isolla rahalla mm. rockfestareita varten. Siellä järjestelyt ja valvonta-asiat hoituvat Linnanpuistoa huomattavasti helpommin ja asukasystävällisemmin. Sitäpaitsi alue on jatkuvasti vajaakäytöllä.

Leo Leppänen

3 kommenttia artikkeliin “Mellakka Festival”
 1. Helena Korpinen sanoo:

  Linnanpuiston lähitalon asukkaana totean, että Leo Leppänen kuvaa hyvin kirjoituksessaan Mellakka Festivalin aiheuttamia erilaisia häiriöitä lähitalojen asukkaille ja ympäristölle. Lisäksi tapahtuman pitkä ajallinen kesto on asukkaiden kannalta kohtuuton koettelemus ja haitta.
  Katson, että tällaiset ”festarit”, Mellakka Festival ainakin, tulee siirtää Kantolan tapahtumapuistoon. Muutoinkin tällaisissa tapahtumissa on tärkeää, että kunnollisin järjestelyin taataan Linnanpuiston lähitalojen asukkaille lähes normaalit asumisen olosuhteet.

 2. Erkki Strömberg sanoo:

  Ja aivan ensiksi haluan kiittää Leo Leppästä hänen paluustaan näille kovin kuihtuneille blokisivuille.

  En ole koskaan käynyt moisilla melufestareilla. Ihmettelen miksi Kantola sitten rakennettiin, jos sitten ei näitä melutapahtumia sinne siirrettykään.

  Kaiketi: Jos samoin meneteltäisiin vaikka teiden rakennuspuolella, niin uuden tien valmistuttua, vaikkapa tuo moottoritie Helsinkiin, liikenne osittain ohjattaisiin kumminkin vanhan tien kautta. Tuntuuko järkevältä? Näin tehdään kumminkin nyt näiden tapahtumien ja Kantolan tapahtumapuiston kanssa. Edesmennyt Antti Sulonen nimesikin sen suureksi heinäpelloksi, josta satoa ei saada!

 3. Leo Leppänen sanoo:

  Kaupungin ylimmästä johdosta kukaan ei ole viime aikoina kommentoinut printtimediassa Linnanpuiston rockfestareita puolesta tai vastaan. Hyvin ihmeellistä. Toivottavasti heillä on ollut kuitenkin hauskaa festareiden kutsuvieraiden ja järjestäjien kanssa veronmaksajien piikkiin.
  Jos olen oikein ymmärtänyt, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Myllykangas (sd.) on ollut nuoruudessaan mukana Ilosaarirockin järjestelyissä Joensuussa. Hänellä olisi substanssia kommentointiin.
  Kaupunginjohtaja Kenakkala (sd.) on esiintynyt paikallisissa printimedioissa virkakautensa aikana ainoastaan muutaman kerran.
  Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Rautio (kok.) on antanut lausuntoja usein lehdissä. Hän yleensä puhuu ja kirjoittaa ilmavia – paljon sanoja, vähän substanssia.
  Olen pyytänyt kaupungilta Mellakkaan liittyvät päätökset ja sopimukset. Jollei kaupunki tyrmää pyyntöäni laillisin perustein ja toimita asiakirjoja viimeistään ensi viikolla sähköisessä muodossa, tulen todennäköisesti kantelemaan eduskunnan oikeusasiamiehelle. Kaupungin kielteisestä päätöksestä on valitusoikeus hallinto-oikeudelle. Tarvittaessa käytän senkin mahdollisuuden.

Jätä kommentti

css.php